středa 28. prosince 2016

To nejlepší z roku 2016 dle Bezvěrce

Blíží se závěr roku, na blogu jsem moc nepublikoval, je proto čas se aspoň podělit o to nejlepší, co jsem letos četl.

Na české blogosféře se toho moc neudálo, počet aktivně píšících ateistických aktivistů či protinábožensky smýšlejících autorů je poskrovnu (nebo je jen neznám). Petr Tomek a Honza Werner na webu ateiste.cz jsou čestnými výjimkami. Lukáš Balabán také několika vlogovými příspěvky potěšil. Mezi nové objevy pro mě patří Ateista Steve a hlavně Aleš Šumpík s několika vynikajícími příspěvky.

Nejlepším letošním českým projektem je podle mého bezpochyby KatoLARP - velmi povedená a hravá kritika katolicismu. Autorům děkuji, blahopřeji ke ztrátě víry a do roku 2017 tajně doufám ve vznik dalších tematických (ne nutně) larpových webů. I když už jen v rámci křesťanství s počtem asi 45 000 sekt je to docela výzva. Ale každý nový projekt se počítá, českých odpadlických webů je jako šafránu (znám vlastně pak jen web ex-svědka Jehovova). Pokud víte o jiných zajímavých protináboženských stránkách, neváhejte mi je v komentářích doporučit.


Letos jsem dost nakupoval e-knihy na Amazonu a paperbacky přes bookdepository.com. Ačkoliv se mi nechce přesně dohledávat, co jsem kupoval až letos, zkusím vyjmenovat několik titulů, které mě zaujaly nejvíce. Mezi méně známé autory, ale vynikající monografie patří bezpochyby Ten Tough Problems in Christian Thought and Belief: A Minister-Turned-Atheist Shows Why You Should Ditch the Faith (2016) od Davida Madisona a God's Gravediggers: Why no Deity Exists (2016) od Raymonda Bradleyho. Když k tomu přidám The Problem with "God": Classical Theism under the Spotlight od Jonatahana MS Pearce (2015), mám pro laického čtenáře dostupné trio knih, které dokáže přesvědčit o nepřesvědčivosti a iracionalitě víry a teismu. Dále jsem hodně nakupoval knihy od svého oblíbeného autora - Johna W. Loftuse - jde konkrétně o tituly God or Godless?: One Atheist. One Christian. Twenty Controversial Questions. (2013) - dialog mezi Loftusem a teistou Rauserem, The Outsider Test for Faith: How to Know Which Religion Is True (2013) - Loftusův test pro věřící, jak zjistit, která víra je pravdivá, antologie Christianity in the Light of Science: Critically Examining the World's Largest Religion (2016) a Unapologetic: Why Philosophy of Religion Must End (2016) - návrh na zrušení, nebo reformování filosofie náboženství na sekulárních univerzitách. Robert M. Price mě v Blaming Jesus for Jehovah: Rethinking the Righteousness of Christianity (2016) naučil, že Ježíš (křesťanství) je ještě horší než Jehova (judaismus), protože do svých bludů zařadil věčné utrpení jako trest mj. pro bezvěrce, a to i přes Barkerovo-Dawkinsovo [v Božím bludu] pěkně rozepsané slavné tvrzení o starozákonním bohu v God: The Most Unpleasant Character in All Fiction (2016) [Jehova a Ježíš jsou ale vlastně stejně jedna bytost]. Od Hectora Avalose jsem se v The End of Biblical Studies (2007) dozvěděl, proč by měla skončit, nebo jak bys se ke svému postupnému zániku měla reformovat biblistika, objednaný The Bad Jesus: The Ethics of New Testament Ethics (2015) mi ještě nepřišel. Stejně tak se ještě z The End: What Science and Religion Tell Us about the Apocalypse (2016) od Phila Torrese nedozvím, jak je to s koncem světa a od Jamese A. Lindsaye v Life in Light of Death (2016) co pro mě znamená neexistence posmrtného života. Když jsem zmínil Boží blud, neodpustím si malé rýpnutí. Nakladatelství Citadella letos Boží blud vydalo (v roce 2009 vydala Academia). Jedná se opět o překlad Zuzany Gabajové, opět i se dvěma trapnými doslovy pánů Jaroše a Komárka. A protože jako ateisté žádné svaté knihy nemáme a rouhání neznáme; a Boží blud vlastním jenom v originále, nové vydání jsem si přesto zakoupil :) 

Bez velkého povšimnutí české ateistické scény vyšla ostrá verze aplikace Atheos, která si klade za cíl naučit laiky pomocí přátelského dialogu (sókratovské metody) s věřícími přesvědčovat je o nespolehlivosti víry jako metody k poznávání objektivních pravd. Plná verze aplikace stojí asi 150 Kč.

To je ve stručnosti asi tak všechno. Pokud pro mě máte tipy na zajímavé knihy a weby, dejte vědět v komentářích pod článkem nebo e-mailem (připomínám: pár dobrých facebookových stránek a skupin znám, leč jako médium mi FB nikdy nevyhovoval). 

Přeji návštěvníkům Bezvěrce.cz do roku 2017 minimum přesvědčení založených na víře a sobě častější (když už ne kvalitnější) blogování.

Žádné komentáře:

Okomentovat