středa 5. dubna 2017

Kauza Ezop

Někteří z mých čtenářů (ok, návštěvníků) asi ví, že v zaměstnání často spolupracuji s vystudovanými historiky. Ačkoliv se starověkými dějinami profesionálně, pokud vím, většinou moc nezabývají, jako laik se zájmem rozšiřovat své znalosti se na ně občas s mírně škodolibým záměrem obracím nejčastěji s otázkami na existenci různých (údajně) historických osobností. Nedávno jsem při druhém čtení Jesus Did Not Exist: A Debate Among Atheists od Raphaela Latastera narazil na zmínku, že Ezop neexistoval.
"Biographies were also written of non-existent people (like Romulus, Numa, Coriolanus, Hercules, and Aesop)." (zdroj)
Dnes jsem v práci dokonce pod domněnkou, že jsem asi špatně četl nebo byl Ezop zmíněn v jiné souvislosti (jsem zásadně líný dělat si při četbě populárně naučné literatury poznámky), požádal o takovou rychlou konzultaci, která mě utvrdila v mém přesvědčení, že je Ezop přece jenom asi dobře historicky doložený... Chyba lávky! Údaj jsem si pamatoval správně. Což samozřejmě Ezopovu neexistenci nedokazuje, ale při zběžném "výzkumu" (chvilkové googlení nic moc neznamená) zjistíte, že se o Ezopově existenci běžně(?) pochybuje a žádné primární prameny k němu taky nemáme, a prameny, které máme, se o něm moc neshodují.

Už bych si vážně měl koupit a přečíst Proving History: Bayes's Theorem and the Quest for the Historical Jesus od Richarda Carriera.

Co myslíte, existoval Ezop, Ježíš, a máte nějaké tipy na literaturu, články o historické metodě, případně Ezopovi?

Tento text není míněn jako kritika kolegů a kolegyň, ani historie jako vědního oboru, i když kolegové ví, že si z humanitních věd utahuji :)
Ezop podle Diega Velázqueze [Public domain], via Wikimedia Commons

Žádné komentáře:

Okomentovat