středa 23. listopadu 2016

Teologie na veřejných vysokých školách musí skončit

"I don't think you ought to read so much theology," said Lord Peter. "It has a brutalizing influence."
(Dorothy L. Sayers: Whose Body?)

Momentálně mám rozečtenou novou monografii od Johna W. Loftuse Unapologetic: Why Philosophy of Religion Must End a The End of Biblical Studies od Hectora Avalose. 

Během čtení jsem si několikrát uvědomil, že vlastně vůbec netuším, co ještě dnes dělají teologické fakulty na našich univerzitách. Sammael z KatoLARPu k tomu poznamenává:
Své teologické fakulty má naše akce na třech univerzitách napříč naší zemí: konkrétně v Praze, Olomouci a Českých Budějovicích. Tamním akademickým obcím je leckdy přítomnost budov plných šamanů trochu proti srsti, ale vyhnat se to dost dobře nedá a navíc by takový pokus mohla veřejnost interpretovat jako zásah do staletí platných svobod.
Jak by veřejnost zavření teologických fakult vnímala, nedokážu odhadnout (třeba publikováním svého postu nějakou anekdotickou evidenci získám). Nevidím ale důvod takové instituce dál podporovat. Teismus již dávno prohrál. Nenabízí objektivní poznání podpořené empirickou evidencí. Nenabízí ani vhodné řešení našich etických problémů. Teologické fakulty ve skutečnosti nevzdělávají ani nevychovávají. Teologické fakulty nejsou ve veřejném zájmu. Je proto na čase se s nimi rozloučit. Ostatně jistě není problém případně založit soukromé teologické školy.

Nechápejte mě špatně, mým cílem není kohokoliv připravit o kariéru a seberealizaci, ani neoznačuji bohoslovce za špatné, nevzdělané a nevychované členy společnosti. Dokonce často, částečně z legrace, o sobě prohlašuji, že bych šel nejradši asi studovat teologii. A kdo vůbec jsem, abych takhle vykřikoval, jen prostořeký buran? Jsem si jistý, že teističtí filosofové, teologové, intelektuálové i studenti by mě v debatě, pokud by chtěli, roznesli na kopytech (s ateisty formátu Tomáše Hříbka, Filipa Tvrdého, Petra Tomka, Robina Kopeckého nebo Aleše Šumpíka by si jen tak neporadili). Ale pokud křesťanská teologie splňuje požadavky na kvalitní vzdělaní, naše standardy jsou opravdu nízké a můžeme se radostně vrhnout do zakládání mormonských teologických fakult, špagetomonsterských teologických fakult, akademie Jediů, fakult čar a kouzel, kateder paranormálních jevů, kateder astrologie, kateder jednorožectví apod. 

3 komentáře:

  1. CO UČÍ CÍRKEV O STVOŘENÍ SVĚTA
    Přednáška P. Jaromíra Kučírka FSSPX http://fsspx.cz/mp3/cucoss03.mp3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíte, že tomuto byste nedovedl oponovat??

      Vymazat
    2. Díky za komentáře. Popravdě jsem přednášku ještě neposlouchal. Mám od kritiky víry a náboženství dlouhodobě pauzu. Občas se o něčem zmíním na Twitteru, nebo úplně mimo online prostor. Za ty roky se některé mé názory možná změnily. Taky mi přijde, že jsem ve svém přístupu mírnější :)

      Vymazat